Opleiding Podologie ‘Methode Derks’
Basismodule Podologie
Komt u door uw beroep vaak in aanraking met mensen met voet- en functionele houdingsklachten?
Mensen, die soms al diverse steunzolen geprobeerd hebben? Steunzolen, waarvan u denkt: is dat wel goed? Houdingsklachten waarbij geen afwijkingen gevonden werden? Of correcties, die volgens u moesten helpen, terwijl de klacht niet verbeterd is. Schoenen, die helemaal verkeerd afgesleten worden en u denkt: is daar niets aan te doen?
Dan is de Basismodule Podologie aantrekkelijk voor u
In 16 avonden geven wij de ondergrond voor de volgende vier modules. De Podologie Methode Derks is innovatief wat betreft oorzaken, onderzoek en behandeling van voet- en functionele houdingsklachten!De ultieme uitdaging voor een effectieve behandeling. Stap voor stap leggen we daarvoor de bouwstenen. De vertaalslag van de theorie naar de praktijk loopt als een rode draad door de lesstof. Al in de 2e module komt het ontwerpen van therapiezolen voor voetklachten aan de orde. De presentaties worden telkens afgewisseld door praktische oefeningen. De interpretatie van elektronische voetdrukregistratie vormt een integraal onderdeel.
De onderwerpen
In relatie tot de voet en gericht op de problemen in de praktijk worden de volgende onderwerpen geïntegreerd behandeld:
Het ruimtelijk oriëntatiesysteem
Inleiding in de embryologie
Osteogenese, ossificatie, groeischijf, skeletleeftijd, stoornissen zoals osteoporoseCollageen, bindweefsel en ziektes hiervan
Kraakbeen, kraakbeenletsels, chondropathie en arthrose
Ontwikkelingsgeschiedenis van de voet
Osteologie en arthrologie van voet en onderbeen, anatomie in vivo
Myologie van voet en onderbeen, anatomie in vivo, onderzoek van de spier-pees-unit
De gangcyclus. Surmenageletsels en ongevallen van voet en onderbeen
Banden van voet en onderbeen, enkele sportgeneeskundige aspecten
Doorbloeding van voet en onderbeen, doorbloedingsstoornissen
Het maken van podogrammen
De ‘rekenmethode Derks’
Het voetonderzoek
De volgende modules
In de ‘Podologie Module II‘ komen aan de orde: de anatomie van knie, bovenbeen, heup en bekken, enige biomechanische en sportgeneeskundige aspecten, voetafwijkingen, voetklachten, podogrammologie en elektronische voetdrukregistratie, de schoen; verder materialen voor het maken van therapiezolen, de mechanische elementen en hun werking. Er wordt gestart met het ontwerpen van therapiezolen met mechanische elementen om de functie van de voet te verbeteren en/of te stabiliseren.
Podologie Module III behandelt de neurologie en neurologische aandoeningen; enkele biomechanische aspecten; daarnaast het ontwerpen en vervaardigen van mechanisch werkende therapiezolen. Aan hand van casussen met fopodogram, de projectie van het lichaamszwaartepunt en dynamische elektronische voetdrukregistratie maken de deelnemers thuis ontwerpen die in de les besproken worden.
Podologie Module IV behandelt de theorie voor de ‘Methode Bourdiol’, alsmede de door Derks ontwikkelde aanvullingen, de anatomie van de rug, houdingsafwijkingen en -onderzoek. De praktijksessies richten zich op het ontwerpen en vervaardigen van therapiezolen met mechanisch en proprioceptief werkende elementen voor voet- en functionele houdingsklachten. In de casusbeschrijvingen zijn nu ook houdingsaspecten en de gegevens van het oppervlakte EMG verwerkt.
Podologie Module V is een verdiepende module: beenlengteverschillen, diabetes en aspecten van ganganlyse komen aan de orde; aan hand van casusbeschrijvingen ontwerpen en vervaardigen de deelnemers therapiezolen met mechanisch en proprioceptief werkende elementen; de veranderingen bij controles komen aan bod.
De cursusleiding
De cursussen staan onder leiding van mevrouw G.Derks-Roskam, voorheen werkzaam als arts voor maatschappij en gezondheid en de heer K.Derks, podoposturaal therapeut.
De lesstof en examens
Om de cursisten een stevige basis te geven, reiken wij samenvattingen van de lesstof uit.
De cursus is nieuw opgezet in audiovisuele presentaties, waarbij lesstof in de vorm van vragen herhaald wordt. De medische terminologie is uitgewerkt. Het tempo van de deelnemers bepaalt in hoeverre de onderwerpen aan bod komen. De cursus wordt op hoger beroepsonderwijs niveau gegeven. De modules worden afgesloten door het afleggen van tentamens. Het behalen van deze tentamens is voorwaarde voor toelating tot volgende modules. Na het behalen van het examen van Podologie Module V wordt het diploma uitgereikt.
De Basismodule Podologie wordt in overleg met de deelnemers op 16 dagdeelen gegeven. Hij gaat van start bij minimaal zes aanmeldingen.
De plaats en de prijs
Centrum voor Podologie Methode Derks, Smeepoortenbrink 46-48, te Harderwijk. Het inschrijfgeld en het cursus geld bedragen samen € 1270,50 incl. 21% BTW (€ 1050,- excl.).
Aanmelding en vragenng
Heeft u belangstelling voor of vragen over de Basismodule Podologie, laat ons dat dan weten. Wij nemen dan contact met u op. Zodra wij zes deelnemers hebben start de Basismodule Podologie.
De ‘Methode Derks’ voor een effectieve behandeling van voet- en functionele houdingsklachten!
Correspondentie adres:
Centrum voor Podologie Methode Derks
Smeepoortenbrink 46-48
3841 EM Harderwijk
Telefoon: 0341 – 414848.
Fax: 0341 – 422763.
E-mail: podologie@kderks.nl